A vegetáriánusok előszeretettel adnak shiitake gombát az ételeikhez a hús helyett kiváló tápanyagtartalma miatt. A shiitake gombát gyakran szárított formában értékesítik, mivel ez megkönnyíti szállíthatóságát és növeli eltarthatóságát. Ugyanakkor a shiitake gombához frissen is hozzájuthatunk: ilyenkor érdemes azokat a fajtákat keresni, melyek fiatalok és húsosak és még nem látszik rajtuk az idő, nincs rajtuk zúzódás és ráncosodás.
Magyarországon igen bonyolult megoldani, hogy a shiitake gombához frissen jussunk hozzá, mert nálunk leginkább szárított formában kapható. Természetesen a szárított shiitake is ugyanolyan tápláló, mint a friss társai, de érdemes őket meleg vízben áztatni egy ideig mielőtt főzni kezdünk vele. Azok az emberek, akik a friss termelői piacokon friss shiitaket vesznek, jól tudják, hogy nyersen is kiváló főzéshez úgy, mint a portobello gomba. Sőt a friss és a szárított shiitake gombát egyaránt felszolgálják főzés nélkül is.
Dobjuk a friss vagy szárított és beáztatott shiitake gombákat zöld salátára, rázzuk össze, locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével és paradicsommal, fűszer növényekkel megszórva tálaljuk, mint friss vegyes zöldségköret. A gombatermelő Paul Stamets azt javasolja, hogy összezúzás helyett a shiitake gombát szeleteljük inkább. Miután levágtuk fás szárát, óvatosan húzzuk szét a kupakot az aljánál kezdve. Ily módon megőrizhető a gomba intenzív íze. Természetesen ha felkockázni vagy szeletelni akarjuk, akkor jobb, ha friss gombával dolgozunk. A gomba üregét megtölthetjük krémsajttal vagy más típusú sós töltelékkel, így a kucsmákat egészben is felszolgálhatjuk.
Csakúgy mint szárított társaik, a friss shiitake is kiváló grillezéshez, sütéshez és roston sütéshez is. A szakácsok sokszor keverik a szeletelt shiitaket teljes kiőrlésű gabonákhoz, fűszerezik, majd töltelékként használják fel. A shiitake gombával kiválóan helyettesíthető a húsos íz az egytálételekben és a levesekben.
A Shii Take egy egészségvédő hatású gombakészítmény. Koleszterincsökkentő, immunrendszer erősítő és vitalizáló hatású készítmény.
A Shiitake és a Ganoderma gomba éppúgy fontos fehérje-, cink- és kálium-forrás. Mind a két gomba rostanyagban bőséges, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat, B- és D-vitamint.
A shiitake alacsony kalóriatartalmú, sok vitamint, ásványi anyagokat és növényi vegyületet tartalmazó gombaféle.
Lentinán poliszacharidot és béta-glükánt tartalmazó étrend-kiegészítő.