Shiitakegomba rendelése

Főzés a shiitake gombával

A shiitake gomba Kínában őshonos és gyakran használják gyógyászati célokra, valamint kulináris felhasználási módjai is igen ismertek. A shiitake gomba barna és húsos, a fák kérgén és a talajon növekszik. Nagy előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma, viszont igen sok rostot tartalmaz. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusok számára is kiváló választást jelent. A shiitake gombát sokféle módon elkészíthetjük.

Shiitake gomba főzése

tápanyag-információk

15 gramm szárított shiitake gomba 44 kalóriát, 0,15 g zsírt és 1,7 g rostot tartalmaz. Ez körülbelül 3 db gombát jelent. Négy szárított shiitake gomba ennyi ásványi anyagot tartalmaz: 2 mg kalcium, 0,26 mg vas, 1,15 mg cink, 6,9 mg szelén és 0,775 mg réz. A vas és kalcium napi ajánlott mennyiségének 2%-át fedezi ez a mennyiség, a cinknek és szelénnek 10%-át biztosítja, a réznek pedig 87%-át. 3,282 mg pantoténsavat és 0,191 mg riboflavint tartalmaz, ez a napi ajánlott mennyiség 70, illetve 15 százaléka.

1. lépés: Szedjük le a shiitake gomba szárait és így főzzük meg a gombát, mivel a szára meglehetősen rostos és fás.
2. lépés: Szeleteljük fel a shiitaket csíkokra vagy kockázzuk fel és pirítsuk meg olívaolajban, ami jól át nem sül. Kiválóan passzol az omlettekbe, a rizs- és tésztaételekbe vagy húsos szószok részeként.
3. lépés: Pirítsuk meg az egész shiitake gombát közepes lángon olívaolajon, amíg megpuhul, majd szórjuk meg mentával és így fogyasszuk vegetáriánus köretként.
4. lépés: Vágjuk ki a shiitake közepét és az üregbe töltsünk rizst vagy gabona alapú tölteléket és süssük meg sütőben 20 percig, amíg megpuhul. Tálaljuk mentával megszórva előételként.
5. lépés: áztassuk a szárított shiitake gombát forró vízben, amíg megpuhul és megduzzad. Szeleteljük, ha szükséges, majd így adjuk hozzá a levesekhez és pörköltekhez.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!